Град Банско е главен административен и културно-исторически център на община Банско. Намира се на 925 м надморска височина и отстои на 160 км южно от София (3-3,30 ч.) и на 60 км югоизточно от Благоевград (1,10 ч.), с които е добре транспортно свързан. 

Известен като портата към величествения Пирин, през цялата година градът е главна отправна точка за планински маршрути - www.pirin-np.com

Банско е най-новият и най-бързо развиващ се български зимен ски курорт. Има изградени ски писти за всички категории посетители - от начинаещи до майстори. Обслужва ги добра мрежа от ски лифтове и влекове. Пистите са обезопасени и добре поддържани - www.banskoski.com.

Специфичната възрожденска атмосфера, богатото културно-историческо наследство, съхраненият фолклор и занаяти, оригиналната кухня, множеството уютни  механи в традиционен стил - всичко това в съчетание с приказно красивата природа на Пирин и топлите минерални басейни на съседните Добринище и Баня, превръща Банско в уникален туристически център. -www.bansko.bg 

Градът има статут на уникално селище с международно значение за стопанския туризъм (от 1979 г.).

В Банско има около 150 паметници на културата. Пет от тях са с национално значение:

  • църквата "Св.Троица" с часовниковата кула-камбанария;
  • църквата "Успение Богородично”;
  • "Веляновата къща" с художествена украса на Велян Огнев - един от най-изявените представители на Банската художествена школа, е най-оригиналната банска укрепена къща от епохата на Възраждането;
  • къща-музей "Неофит Рилски" - типичен образец на банската архитектура, е с каменен градеж, открит чардак и малък двор;
  • къща-музей "Никола Вапцаров" с Дом на изкуството и поезията, където има постоянна етнографска изложба базар; Постоянна иконна изложба;
  • иконна изложба "Банска иконописна школа" в Хилендарския (Рилски) метох;
  • Параклис - Паисий Хилендарски.

Банско е родно място на редица велики българи, сред които се открояват Паисий Хилендарски- автор на първата българска история, Неофит Рилски - патриарх на новобългарското образование и просвета, Никола Вапцаров - световно признат поет-антифашист, единственият българин носител на Международната награда за мир, Тома Вишанов-Молера - основоположник на Банската художествена школа.

Традиционен празник в Банско е Летният театрален фестивал, който се провежда всяка година в началото на юни, както и Международен джаз-фестивал с участието на популярни изпълнители от страната и чужбина - www.banskojazz.com.

Банско не е само красив малък град, той е различен от всички градчета, които сте виждали. Няма другаде такива порти и зидове от валчести камъни, такива мъжки песни и такива женски фустани. Няма да чуете другаде толкова напевен говор, не ще вкусите по-благи ястия от тукашните. За виното да не говорим - отлежалото в Банско вино е елексир за душата. Разхождайки се по тихите улици на Банско, човек усеща спокойствието, идващо от Пирина, което е обхванало целия град.

БАНСКО - най-новият български зимен курорт в полите на Пирин.


Информационни сайтове за региона:

 

Хотелът разполага със собствен транспорт и организира екскурзии до храмът „Свети Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат”- с. Добърско, с. Ковачевица, с. Лещен, местността Рупите и  Рилски манастир. Сред атрактивните маршрути са Байкушевата мура и Паркът за танцуващи мечки, община Белица. Екипът на хотела организира еднодневни планински турове, конна езда, риболов, а наесен и винен туризъм.

 

 

 

 

 

 

 

За контакти

Хотел "Глазне"
Банско 2770
ул. "Панайот Хитов" 2